Prořezávání jablečných stromů a jablečných druhů

První práce v roku – prořezávání, náš může spravit nejistými. Počasí je extrémně proměnlivé, jeden den svítí slunce, druhý den nás může přivítat sníh. Když se dotkneme naších zahradnických nůžek, pak to robme v krásný slunečný den, ale není problém, jestli sluníčko nesvítí, protože krásně se stromy dají prořezávat za oblačného počasí, pokud je to možné, nerobme prořezávání, když sněží anebo padá déšť.

Je důležité, aby byly teploty nad 0 stupňů, při nižších teplotách totiž dochází k poškození mrazem u našich rostlin. Prořezáváme vždycky v rukavicích, na jedné straně nebudou naše ruce mrznout, ale co je důležitější, pokud se dotkneme větví holými rukama, vytvářejí se na nich omrzliny z tepla našich rukou. S ostrými nástroji začneme s naší úrodou jablek, nejlépe teď, v únoru (jablko, hruška, kdoule, mišpule). Peckovice jsou v tuto chvíli zakázány, jejich prořezávání se muže uskutečnit až koncem března, kdy dosáhnou stavu červených pupenů.
Pokud je to ignorováno, peckovicové stromy (švestka, třešeň, višně, broskev, meruňka, mandle) dostanou porážku, což může způsobit, že celý strom zemře! V první části se podívejme na prořezávaní jablka a kdoule.

1/ Prořezávání jabloně: Jabloň se muže prořezávat už i v -5 stupňů, samozřejmě, pouze v rukavicích. Odstraňte strmě rostoucí větve směrem nahoru, nemocné, zraněné části, příliš hluboké prvky, větve, které se kříží, výhonky a jakékoli součásti, které považujeme za zbytečné. Odstraňujeme staré větvičky přeplněné pupeny (dvouleté části), s pokojným srdcem je zrezněme do 2.-3. pupeny. Letní důležité a Velikonoční rozmarýnové odrůdy trpí prořezávání méně, stejně jako Starking, tito proto stačí prořezat jen mírně. Golden Delicious vyžaduje střední ořezávání. Silně řežeme pouze staré jabloně, protože již nejsou ve fázi růstu, budou muset pouze plodit plodiny.

2 / Prořezávání hrušky: Podmínky jsou skoro stejné jako u jabloní, takže je třeba pokusit se vytvořit vzhled kupu směřujícími nahoru v případe hrušek. Letní hrušky jsou méně náročné a mají silný růst, takže je ořežme jen mírně. Podzimní hrušky je zapotřebí rezať ve střede, zimní hrušky mají slabí růst, takže je řezané v každém případě vždy ostře ořežme.

3 / Prořezávání kdoule: Kdoule je strom, který vyrůstá do výšky 3 až 4 metrů, mnoho lidí nemá rádo jejich plodiny, ale mohou se z nich udělat vynikající kompoty pro ty, kteří již nudí banány (jablka). Je velmi důležitým faktorem, že bychom neměli ořezat všechny výhonky, protože plodné pupeny jsou na konci výhonku a pokud je ořežeme, nebudou plodit plodiny. V jejich případě je vhodné vykonat ředění nebo intenzivní prořezávání.

4 / Mišpule: Stejně jako u kdoule i tu jsou plodné pupeny umístěni na výhonech, z nichž budou na podzim mišpule. Pouze je řeďme!

Bordás Melinda

„Zahrada…se srdcem. Zahrada…s rozumem.”

Buďte první kdo přidá komentář

Napište komentář